Ερωτικές φαντασιώσεις: Επιθυμία, εικόνα και πραγματικότητα

Αναρτήθηκε από στις 16/04/2015

4d570c34eae0a2ea5852efc4857052f1

Σύμφωνα με τον Ζακ Λακάν (1901-1981), ψυχαναλυτή του 21ου αιώνα, «η φαντασίωση είναι αυτή που επιτρέπει στο άτομο να διατηρεί την επιθυμία του». Πράγματι, η επιθυμία διατηρείται αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η φαντασίωση μπορεί να εκπληρωθεί ή να ικανοποιηθεί.  Ο κάθε άνθρωπος έχει κάποια φαντασίωση και ο καθένας φαντασιώνεται με το δικό του τρόπο. Στην ουσία μαθαίνει πώς να επιθυμεί και το να αφήνεται κανείς στην φαντασίωσή του δημιουργεί μεγάλη ευχαρίστηση, ενώ αν την μοιραστεί ενδέχεται να βιώσει συναισθήματα ντροπής. Παράλληλα, κατά τη φαντασίωση δεν υπάρχει σεξουαλική σχέση, μία φόρμουλα δηλαδή που να εγγυάται την ύπαρξη αρμονικής σεξουαλικής σχέσης με τον σύντροφο. Μία σχέση είναι δυνατή και αντέχει στον χρόνο αν και μόνο αν ο σύντροφος είναι συμβατός με αυτήν τη φόρμουλα.

Ποιες είναι λοιπόν οι λειτουργίες των φαντασιώσεων και με ποιο τρόπο αυτές επιδρούν στη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου;

  • Οι φαντασιώσεις δημιουργούν μία κατάσταση αναμονής. Όταν δεν μπορούμε να είμαστε με τον άνθρωπο που επιθυμούμε, τότε φαντασιωνόμαστε. Με άλλα λόγια, δημιουργούμε στη φαντασία μας μία εικόνα του άλλου μέχρις ότου αυτή πραγματοποιηθεί. Στην ουσία η κατάσταση αυτή λειτουργεί ως άμυνα στην έλλειψη του άλλου, αλλά και βοηθητικά, καθότι μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τις επιθυμίες μας, να τις παρακολουθήσουμε και να σκεφτούμε εκείνο τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για φτάσουμε στην πραγμάτωσή τους.
  • Η φαντασίωση διατηρεί την επιθυμία ζωντανή. Φέρνοντας στο μυαλό μας ξανά και ξανά την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει διεγείρει την επιθυμία να βιώσουμε την απόλαυση στη σφαίρα πια του πραγματικού.
  • Μέσω των φαντασιώσεων αποκαλύπτεται μία πτυχή του εαυτού μας. Παρουσιάζονται κάποιες ενδόμυχες σκέψεις, όπου μόνο το υποκείμενο είναι παρόν, και εκπληρώνεται μία ασυνείδητη επιθυμία με τρόπο παραμορφωμένο μέσω αμυντικών μηχανισμών. Στην ουσία γίνεται συμβιβασμός μεταξύ ενορμήσεων και εσωτερικών συγκρούσεων.
  • Οι φαντασιώσεις περιέχουν τις επιθυμίες του υποκειμένου όπως είναι οργανωμένες μέσα στην ιστορία του. Μερικές φορές κάποια αρχέγονα ένστικτα ή άλλες ανήθικες παρορμήσεις βρίσκουν διέξοδο στο χώρο αυτό της φαντασίας και εκτονώνονται. Επάνω σε αυτή την εκδοχή, αρκετοί πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να μην τις εξωτερικεύσουν προστατεύοντας έτσι τη σχέση τους από πιθανή σύγκρουση.
  • Οι ερωτικές φαντασιώσεις μάς συντελούν στον προσδιορισμό και στην κατεύθυνση των σεξουαλικών ενορμήσεών μας σε συγκεκριμένες εικόνες με ιδιαίτερο περιεχόμενο. Η σεξουαλική μας ζωή κατά αυτόν τον τρόπο δεν είναι βαρετή και επαναλαμβανόμενη. Και υπό μία άλλη οπτική, ενώ τα συναισθήματα δίνουν βάθος και διάρκεια στην αγάπη, οι φαντασιώσεις της δίνουν φωτεινότητα και ευρηματικότητα.
  • Επιπλέον, οι φαντασιώσεις πολλαπλασιάζουν και διατηρούν την ερωτική δύναμη. Είναι το αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας του εγκεφάλου μας που μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε τη σεξουαλική μας ορμή χωρίς νεκρούς χρόνους. Συγχρόνως, συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της σεξουαλικής επικοινωνίας μακροπρόθεσμα, αφού λειτουργούν ως αντίδοτο προλαμβάνοντας τα σημάδια κούρασης και ρουτίνας των ζευγαριών.

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Συνεχίστε την ανάγνωση

06AM Ibiza

Underground radio

Current track
TITLE
ARTIST