Καρπούζι, νόστιμο και υγιεινό. Γιατί πρέπει να το τρώμε και tips για παιδιά!

Αναρτήθηκε από στις 14/06/2015

karpouzi-full

Είναι το πρώτο φρούτο που μας έρχεται στο μυαλό με το άκουσμα του καλοκαιριού. Τι προσφέρει όμως στον οργανισμό μας;
Μπορούμε να το φάμε ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο δίαιτας;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το καρπούζι είχε το γνώρισμα ως ένα γλυκό, νόστιμο φρούτο του καλοκαιριού, που αποτελείται από ζάχαρη και νερό, και τίποτα περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, οι διατροφολόγοι, επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, επιστήμονες και ερευνητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γνωρίσουν περισσότερα σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Με τελικό αποτέλεσμα να αποδεικνύεται πως το καρπούζι είναι απίστευτα υγιεινό!

Με περηφάνια ο επιστημονικός κόσμος αποκαλύπτει ότι το καρπούζι είναι ο «ηγέτης» του λυκοπενίου μεταξύ των νωπών προϊόντων. Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακά νοσήματα) και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Μάλιστα, στο λυκοπένιο οφείλεται το κόκκινο χρώμα φρούτων (π.χ. φράουλα) και λαχανικών (π.χ. τομάτα). Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη τομάτα!

Το καρπούζι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Όχι μόνο ενισχύει «γενικότερα την υγεία,» μας, αλλά έχει άριστα επίπεδα των βιταμινών Α και C και πολύ καλές περιεκτικότητες της βιταμίνης Β6.

Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στο καρπούζι είναι σημαντική για τη βέλτιστη υγεία των ματιών και ενισχύει την ανοσία, ενισχύοντας τις δράσεις που καταπολεμούν τις μολύνσεις των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα.

Η βιταμίνη B6 που βρίσκεται στο καρπούζι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, με τα αντισώματα που απαιτούνται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών . Το σώμα τη χρησιμοποιεί επίσης για να διασπάσει τις πρωτεΐνες. Όσο περισσότερη πρωτεΐνη τρώτε, τόσο περισσότερη βιταμίνη Β6 χρειάζεστε.

Η βιταμίνη C που περιέχεται στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει για να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών, των λοιμώξεων και μπορεί να προστατεύσει το σώμα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση.

Ένα με δύο φλιτζάνια καρπουζιού είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο απαραίτητο για την ισορροπία του νερού στο σώμα μας. Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να βιώσουν μυϊκές κράμπες.

Πέρα από τα παραπάνω όμως είναι ένα φρούτο σύμμαχος στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος . Με περιεκτικότητα 90% σε νερό και μόλις 5% σε σάκχαρα αποτελεί μια άριστη επιλογή. Ένα φλιτζάνι προσφέρει 40 θερμίδες ΜΟΝΟ! Φάτε το οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και καταναλώστε το στην παραλία μετά ή ανάμεσα του μπάνιου σας.

Αν και σπάνια βρίσκεις παιδί που να μη του αρέσει το καρπούζι μπορείτε να το σερβίρετε με πολλούς έξυπνους τρόπους για να γίνει πιο ελκυστικό! Δείτε μερικούς και φανταστείτε και άλλους δικούς σας!

 

Στον Έβρο υπάρχει εξειδικευμένο ινστιτούτο που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αδυνατίσματος. 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.vita-plus.gr

Αλεξανδρούπολη:
Βενιζέλου 33, 3ος όροφος, Τ.Κ. 68100
Τηλ.:25510-36636
e-mail: [email protected]


Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Συνεχίστε την ανάγνωση

06AM Ibiza

Underground radio

Current track
TITLE
ARTIST