Τι ψάρι είναι ο Νέμο;

Συντάχθηκε από ενεργοποίηση 03/09/2016

Έγινε διάσημο χάρη στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψάχνοντας τον Νέμο». Πολλοί νόμισαν πως πρόκειται για χρυσόψαρο, αλλά έκαναν λάθος.

Πρόκειται για το τροπικό ψάρι που είναι γνωστό με το όνομα ψάρι-κλόουν (εξαιτίας των χρωμάτων του) και δυστυχώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το ψάρι-κλόουν ή ψάρι κλόουν της ανεμώνης (Clown Anemonefish) αναγνωρίζεται από το πορτοκαλί του χρώμα, με τις τρεις λευκές ράβδους, μία στο κεφάλι, μία στη μέση και μία στην ουρά, οι οποίες έχουν μαύρο περίγραμμα. Φτάνει τα 8 εκατοστά σε μήκος και τρέφεται με φύκη και ζωοπλαγκτόν.

Το συγκεκριμένο είδος ζει στα πλοκάμια δυο ειδών θαλάσσιων ανεμώνων. Τα πλοκάμια της ανεμώνης σκοτώνουν τα άλλα ψάρια μόνο με την αφή, αλλά το ψάρι-κλόουν εκκρίνει ένα ειδικό υγρό που το προστατεύει από τα τσιμπήματα της ανεμώνης. Οι ανεμώνες προστατεύουν τα ψάρια κλόουν από τους περισσότερους εχθρούς τους και το ψάρι κλόουν με τη σειρά του βοηθά στον καθαρισμό της ανεμώνης, δηλαδή τρώει τα υπολείμματα των τροφών που δεν χώνεψε εκείνη, ενώ επίσης προσελκύει άλλα ψάρια – θηρευτές που στο τέλος καταλήγουν βορά της ανεμώνης.

Η αλματώδης αύξηση των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν πλέον οι ωκεανοί αυξάνουν την οξύτητά τους προκαλώντας πλήθος προβλημάτων στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Ανάμεσα στα θύματα είναι και το ψάρι-κλόουν. καθώς ερευνητές στην Μ.Βρετανία διαπίστωσαν ότι η αυξημένη οξύτητα των υδάτων καταστρέφει την ακοή του.

Έτσι το ψάρι αδυνατεί να αντιληφθεί τις απειλές για την ζωή του και μένει εκτεθειμένο σε διαφόρους κινδύνους κυρίως από τους θηρευτές. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη οξύτητα προκαλεί γενικά στα ψάρια προβλήματα στην όσφρηση αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία. Οι ειδικοί φοβούνται ότι με αυτά τα δεδομένα το γεγονός ότι το ψάρι-κλόουν έχει ένα επιπλέον πρόβλημα στα αισθητήρια όργανα σύντομα θα το οδηγήσει στη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.
AthensParty.com: Τι ψάρι είναι ο Νέμο; | ATHENS PARTY |


Απόψεις του αναγνώστη

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με %s


06AM Ibiza

Underground radio

Current track
TITLE
ARTIST